Brexit: Što trebate znati o izlasku Velike Britanije iz EU 31. siječnja 2020

Europski parlament blagoslovio je britanski dogovor o Brexitu. Nakon ovog glasanja, Ujedinjeno Kraljevstvo više neće biti član Europske unije od 23:00 31. siječnja 2020.

Što će se dogoditi nakon 31. siječnja?

Nakon što Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU 31. siječnja, slijedeći mjeseci pregovora biti će izuzetno teški. Obje strane još trebaju odlučiti kako će izgledati budućnost Velike Britanije i EU-a, to će se razraditi u prijelaznom razdoblju.

Zastupnici u Europskom parlamentu glasovali su sa 621 glasom za, 49 protiv usvajanja sporazuma o povlačenju, kojim se vidi kako Britanija napušta EU, ali ostaje pod većinom pravila EU tijekom tranzicije do kraja godine. Dakle, Velika Britanija više neće imati glasačka prava, ali trebat će slijediti pravila EU. Prijelazno razdoblje započet će odmah nakon izlaska Velike Britanije iz EU, a završit će 31. prosinca 2020. Prijelazno razdoblje može se produžiti za najviše dvije godine, ali duljina bilo kojeg produljenja mora se dogovoriti prije 1. srpnja 2020.

O čemu se treba pregovarati tijekom tranzitnog razdoblja?

Obje strane iznijele su svoje ciljeve u dokumentu od 27 stranica poznatom kao politička deklaracija.

Vrh popisa obveza bit će sporazum o slobodnoj trgovini između UK i EU. To je važno ako Velika Britanija želi biti sposobna nastaviti trgovati s EU bez carina, kvota ili drugih zapreka nakon tranzicije.

Osim trgovine, trebat će razgovarati i o mnogim drugim aspektima budućih odnosa UK-EU. Na primjer:

  • Povrati PDV-a
  • Pristup ribolovnim vodama
  • Opskrba električnom energijom i plinom
  • Licenciranje i regulacija lijekova

Premijer Boris Johnson izjavio je da prijelazno razdoblje neće biti produljeno, ali Europska komisija upozorila je kako će raspored biti izuzetno zahtjevan.

PDV i Brexit

Vlada Velike Britanije potvrdila je da namjerava postupke PDV-a za robu i usluge usko uskladiti s trenutnim pravilima, gdje je to moguće. Ako Velika Britanija napusti EU bez dogovora, doći će do promjena postupaka i važećih pravila o PDV-u koja se primjenjuju na transakcije između UK i država članica EU.

Postojeća pravila o PDV-u za opskrbu robom i uslugama ostat će na snazi ​​tijekom prijelaznog razdoblja. Na web mjestu HMRC-a zabilježeno je da će elektronički portal povrata PDV-a u EU ostati otvoren tijekom prijelaznog razdoblja. Nova pravila stupaju na snagu 1. siječnja 2021.

Ključno područje za mnoge tvrtke u EU bit će utjecaj PDV-a i potencijalni učinci Brexita. Izlazak iz Brexita utjecati će i na prekogranične transakcije. Vjerojatni učinci Brexita na PDV mogu uključivati:

  • Tvrtke koje plaćaju PDV u Velikoj Britaniji morat će podnijeti zahtjeve za povrat u papirnatom obliku sukladno 13. Direktivi. To može biti dugotrajniji i kompliciraniji postupak jer se neće više primjenjivati pravila iz 8. Direktive.
  • Tvrtke iz Velike Britanije i dalje će moći tražiti povrat PDV-a od država članica EU, ali morat će koristiti postojeće procese za tvrtke koja nisu iz EU.
  • Biti će u obvezi da dostave tiskane primjerke originalnih računa i dokumentacije, ali postupak se razlikuje u cijeloj EU. GTR može pomoći tvrtkama i upoznati ih s procesima u pojedinim zemljama u kojima nastaju troškovi i žele zatražiti povrat novca.

GTR vam može pomoći da uspješno podnesete i maksimizirate zahtjeve za povrat PDV-a bez obzira na ishod Brexita.

Pročitajte naš blog Brexit: Što to znači za vaše poslovanje i PDV